}

Dietetika/Elikagaiak

Zer jango dugu bihar?

Teknopolis

2025/01/25 Etorkizuneko elikagaiak ari dira prestatzen dagoeneko bi proiektu hauen sukaldeetan: hondakin organikoak hartziduraren bidez eraldatuz …
Elikagaien nutrienteen neurgailuak

Teknopolis

2025/01/25 Aurrera begira hobetu beharrekoen artean, elikagaien etiketa nutrizionalak daude, nutriscore, adibidez. Horrela ikusi dute Euskal …
Doitasunezko nekazaritza jasangarria

Teknopolis

2025/01/25 Etorkizuneko barazkien ekoizpena doitasunezko nekazaritzak egingo du: barazkien hazkuntzan eragina duten parametroak kontrolatuko dira (ura, …
Algak eta mikroalgak: etorkizuneko elikagai-apustua?

Elhuyar aldizkaria

2024/11/28 Jasangarritasuna ezinbestekoa zaigu gure planetaren zaintza eta biziraupenerako, eta elikaduraren bidez ekarpen handia egin diezaiokegu. …
Ekosfera - Piperrak eta birusak

Ekosfera

2024/11/08 Aurtengo CAF-Elhuyar sariketan NEIKER saria Mikel Ojinaga ikertzaileak irabazi du. Hemengo piperretan gaixotasunak eragiten dituzten …
Almidoia digeritzeko geneak uste baino askoz lehenago ugaritu ziren

Elhuyar aldizkaria

2024/10/17 Almidoia digeritzeko funtsezkoa da listuko amilasa entzima, eta, horrek gure elikaduran duen garrantziaren erakusgarri, entzima …
Frogatu dute artobeltza egokia dela garia ordezteko lehorte-egoeretan

Elhuyar aldizkaria

2024/07/01 Zientzialariek aurreikusi dute, etorkizunean, laboreek lehorte-garai luzeagoak eta gogorragoak jasan beharko dituztela, eta karbono dioxidoaren …
Aitaren dietak semeen osasunean eragiten duela frogatu dute

Elhuyar aldizkaria

2024/06/10 Aiten dietak esperman eragindako aldaketek ondorioak dituzte semeen osasunean (ez alabenetan). Ondorio horretara iritsi dira …
Elikadura eta buru-osasuna, erlazio nahasia

Elhuyar aldizkaria

2024/06/01 Azkenaldian, ikerketa ugari egiten ari dira argitzeko zer lotura dagoen elikaduraren eta buru-osasunaren artean. Izan …
#36 UHIN ULTRAMOREAK: Elikadura eta dieta: noren mesedetan?

Uhin ultramoreak

2024/05/30 Esaerak dio: Zer jan, hura izan.  Askotan, ordea, ez dakigu zer komeni zaigun jatea, zer …
Ekosfera - Idiazabalgo gaztaren mikrobiota

Ekosfera

2024/05/03 Gorka Santamarina EHUko ikertzailearen taldeak Idizabalgo gaztak dituen mikrobioen komunitatea ikertzen du. Mikrobio horien jarduerak …
Ekosfera (2024-05-01)

Ekosfera

2024/05/03 IV. denboraldiaren 35. saioa: Idiazabal gaztaren mikrobiota eta Dar Williams.
Ekosfera - FoodLAND, Afrikako malnutrizioaren aurrean

Ekosfera

2024/04/19 Afrikako sei herrialdeetan malnutrizioaren arazoari aurre egiteko proiektu bat ezagutu dugu Elhuyarko langileen eskutik. Haiek …
Ekosfera (2024-04-17)

Ekosfera

2024/04/19 IV. denboraldiaren 33. saioa: FoodLAND proiektua eta Ruper Ordorika. 
Erronka zientifikoentzako proposamen artistikoak

Teknopolis

2024/01/27 “Jakintzen bidegurutzean” izena du Donostiako Tabakaleran ikusgai dagoen erakusketak. Lau artista eta lau ikerketa-zentro (Tekniker, …